- Vypredané
Josta-ker
(voľnokorenné)
Josta je hybridná odroda bobúľ, ktorá vznikla krížením egreša (Ribes uva-crispa) a čierneho ríbezle (Ribes nigrum). Je známa svojimi vynikajúcimi plodmi a unikátnymi vlastnosťami, ktoré ju robia populárnou medzi pestovateľmi.
1. Pôvod
Pôvod: Josta bola vyvinutá v Nemecku a patrí medzi moderné hybridné odrody. Je výsledkom kríženia medzi egrešom a čiernym ríbezlom, čím spája vlastnosti oboch rodičov.
Šľachtiteľ: Odroda bola vyšľachtená s cieľom kombinovať kvality plodov egreša a ríbezla, ako aj zlepšiť odolnosť a úrodu.
2. Charakteristika
Plody: Plody Josta sú veľké, guľaté až oválne, s priemerom približne 1,5-2 cm. Farba plodov sa mení od tmavofialovej po čiernu, keď sú úplne zrelé. Povrch plodov je hladký a lesklý.
Chuť: Plody Josta majú sladkú a mierne kyslastú chuť, ktorá je kombináciou chutí egreša a čierneho ríbezla. Chuť je intenzívna a vyvážená, čo robí túto odrodu obľúbenou na čerstvú konzumáciu aj na rôzne spracovania.
Dužina: Dužina plodov je šťavnatá a pevná, čo ich robí ideálnymi na prípravu džemov, želé, šťavy a rôznych dezertov.
3. Pestovateľské vlastnosti
Rastlina: Josta je stredne veľký až veľký ker, ktorý dorastá do výšky približne 1,5-2 metra. Má kompaktný a rozvetvený rast a je známa svojou odolnosťou voči rôznym podmienkam.
Kvety: Kvety sú malé, nenápadné, zvyčajne zelenobiele alebo žltkasté, a objavujú sa na jar pred dozrievaním plodov.
Opelenie: Josta je samoopelivá, čo znamená, že plody môžu dozrievať aj bez prítomnosti iných odrôd v blízkosti. Avšak prítomnosť ďalších odrôd môže zlepšiť úrodu.
4. Zber
Obdobie zberu: Plody dozrievajú v strednej až neskorej sezóne, zvyčajne od konca júna do začiatku júla. Zber sa vykonáva, keď sú plody úplne zrelé a dosiahnu svoju plnú farbu.
Zrenie: Plody sú pripravené na zber, keď dosiahnu svoju plnú farbu a ľahko sa oddelia od stonky. Vďaka veľkým plodom je zber veľmi uspokojivý.
5. Pestovateľské požiadavky
Pôda: Josta preferuje dobre priepustnú pôdu s pH medzi 5,5 a 6,5. Pôda by mala byť bohatá na organické látky a dostatočne vlhká.
Svetlo: Odroda potrebuje plné slnko alebo polotieň na optimálny rast a úrodu. V tieni môže byť úroda nižšia a plody menej intenzívne.
Zavlažovanie: Je dôležité pravidelne zavlažovať, najmä počas suchých období a v čase dozrievania plodov. Pôda by mala byť vlhká, ale nie premočená.
6. Odolnosť voči chorobám
Odolnosť: Josta je známa svojou dobrou odolnosťou voči bežným chorobám egrešov a ríbezlov, ako sú plesne, múčnatka a rôzne hniloby. Táto odroda je robustná a odolná, čo prispieva k jej úspešnému pestovaniu v rôznych podmienkach.
7. Využitie
Kuchyňa: Plody Josta sú vynikajúce na čerstvú konzumáciu, ale sú tiež veľmi vhodné na prípravu džemov, želé, šťavy a rôznych dezertov. Ich intenzívna chuť dodáva rôznym pokrmom zaujímavý rozmer.
Zdravotné benefity: Plody Josta sú bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu, čo prispieva k ich výživovým benefitom.
8. Skladovanie
Skladovanie: Plody Josta môžu byť skladované v chladničke niekoľko dní bez straty kvality. Mrazenie je efektívnou metódou na dlhodobé uskladnenie, ktorá zachováva chuť a nutričné hodnoty plodov.
Josta je výnimočná hybridná odroda, ktorá kombinuje vlastnosti egreša a čierneho ríbezla, poskytujúc chutné plody s dobrou odolnosťou a vysokou kvalitou. Táto odroda je ideálna pre rôzne klimatické podmienky a poskytuje plody, ktoré sú vhodné na rôzne kulinárske účely.
Špecifické referencie
- ean13
- 9903302000000